آیا دودمان آیت اللهی یزدی از طهمورث شاه ، پادشاهی از گرجستان ، نسب می برند ؟ (5)
آیا دودمان آیت اللهی یزدی از طهمورث شاه ، پادشاهی از گرجستان ، نسب می برند ؟ (5)
نگارنده در حدود شصت سال قبل از این ، حوالی سال 1335 خورشیدی که در یزد بنام « سالِ سِیلی » هم مشهور شد ه بود ، روایاتی از اینکه امیر اصلانخان ، جدٌ اعلای دودمان آیت اللهی یزدی ، داماد پادشاه گرجستان بوده است شنیده بودم که البته از این دست روایات ؛ بخصوص گاه در نسب سازی و افتخار به آن ، در آن زمان که اوقات فراغت مردم بسیار بسیار بیش از امروز بود ؛ و غالبا" به گپ زدن و نقل وقایع ، بهمراه افسانه سازی ، یا افسانه سازی محض می گذشت فراوان بود ؛ و طبیعتا" نه چندان مورداعتماد استادان فن و حتی برخی از بزرگان ؛ تا اینکه به مطالعه در باره احوال امیر اصلان خان افشار تبریزی و از آنجمله در کتاب « عالم آرای نادری » پرداختم که ظاهرا" دختر منحصر به فرد شاه مزبور ، یعنی شاه طهمورث میرزا ، والی کاختی در شرق گرجستان ، و در شمال ایالتِ گنجه ی آذربایجان ، را از همسران ؟ نادرشاه میشمارد و در واقع :
- گفته شده است که نادرشاه به وصال آن نوباوه ( فرضا" 12 ساله ) مسیحی گرجستانی رسید که بنا بر این ادعا نادر محو زیبائی آن دختر شده بوده است ؛ و قصد ازدواج دائم با وی و گروگان گرفتنش به دلایل سیاسی را نداشته است .
- نام این دختر مسیحی گرجی جزو یازده همسر نادر شاه نیامده است و دختر یک پادشاه یا حتی یک والی نمی توانسته است تنها به منزله معشوقه شاه در حرمسرای وی باشد .
- معمولا" غنائم جنگی یا شبیه آن را به غنیمت گیرنده ( در اینجا امیر اصلان خان قرقلو افشار ) می بخشیده اند
- از سرنوشت این دختر نوباوه به عنوان همسر نادر در زمان قتل نادر و تقریبا" 25 سالگی این زن اطلاعی در دست نیست .
- تاریخ شفاهی این دختر را همسر امیر اصلان خان معرفی کرده است که شواهد و قرائنی هم برای آن وجود دارد ؛ گرچه این تاریخ نمی تواند آنچنان معتبر باشد ؛ امٌا نوشته های مورخان مدیحه نگار سلاطین تا چه حدٌ می توانند معتبر باشند ؟! جای تحقیق باقی است ...
- می دانیم که نادر سی هزار نفر از گرجیان را به خراسان کوچانده است و در روایاتی از آیت اللهی ها در خصوص سفرهای متعدد آخوند ملٌا اسماعیل عقدائی به مشهد وجود داشته است که احتمالا" فقط به منظور زیارت نبوده است و به دیدار خویشانِ خود نیز می رفته است .
- گوشه گیری حاج عبدالملک در عقدای یزد گرچه می تواند در آن زمانِ آبادی و رونق عقدا ( و بخصوص قبل از به قتل رسیدن نادرشاه و پس از آن ، قتل اصلان خان ) به عنوان حاکم آن دیار ، که قاعدتا" از افشاریان انتخاب می شده است ، بوده باشد ؛ امٌا به ویژه با توجٌه به لقب حاجیِ وی می توان وی را منزجر از کشت و کشتارهای افشاریان و تحت تاثیر مادر مؤمنه و معتقد خود ، که چنین اشخاصی حتی در دین جدید به آن متصف میمانند ؛ دانست ... و این استبعاد از امور سیاسی و حکومتی می تواند تکمیل شده به تربیت فرزندانی روحانی چون آخوند ملٌا اسماعیل و آخوند ملٌا عبدالله رسیده باشد .